EU-062 story by LA6OP (Norwegian only)
 
LA6Q på ekspedisjon til Helligvær, EU-062. Av Sindre Torp, LA6OP

En dag i oktober møtte jeg tre trivelige radioamatører i Bodø. Det var LA9VDA Trond, LA6YEA Øystein og LA8AJA Andreas; alle medlemmer i The QLF DX-Team LA6Q. Noen uker tidligere hadde jeg fått spørsmål fra LA9VDA om mulighetene for å operere fra mitt QTH i øygruppa Helligvær (EU-062 for Islands On The Air Award, IOTA). Helligvær ligger ca. 30 km vest/nordvest for Bodø ut i Vestfjorden.

Min xyl Else-Marie LA5CMA og jeg forvalter et koselig gammelt nordlandshus fra 1898. Dette stilte vi til disposisjon for LA6Q.

Etter en snau times sjøreise med hurtigbåt i 28knops fart ankom vi Helligvær i 17-tiden. Det ble kjapt strukket kabel fra den ene antennemasten min og til LA6Q’s camp. Jeg tenkte det kunne være kjekt for ekspedisjonen å bli enkelt og kjapt QRV med beam på 10, 15 og 20m. Og dette ble jo naturligvis verdsatt!

Jeg hadde tidligere satt opp en delta-loop for 40m. Det eneste som gjensto på den var tilkoblingen med 75ohms tilpasningsledd og coax videre. Dette ble gjort i lyset fra et par lommelykter. Men jeg fant ut at en hodelykt må jo være tingen når man jobber ute med antenner i mørket. Det får bli neste gang, hihi.

Så allerede etter 2-3 timer etter ankomst var det mulighet for LA6Q å komme på lufta på fire bånd. Men hvorfor stresse? Det er ikke i The QLF DX-Team sin ånd å gjøre det. Nei, heller litt tilbakelent og avslappet. Kjøre radio hvis man har lyst til det, eller kikke på omgivelsene der man er hvis det skulle friste. Men etter antennearbeidet den første kvelden, var det varme vafler og kaffe hjemme hos oss som fristet mer enn varme transceivere og PA-trinn. Det lå an til å bli mer enn nok radioaktivitet likevel.

På utstyrssiden hadde LA9VDA med seg sin reiseradio – Elecraft K-2. Alt annet av stasjoner var det en glede for meg å kunne låne bort. Jeg vet av egen erfaring at det er deilig å slippe og drasse på all verden når man er ute og reiser. Rett før gutta fra LA6Q kom nordover hadde xyl og jeg vært 2 uker på Rhodos. Der hadde min gode venn SV5RW Dimitris ordnet med mulighet for antenneoppsett på hotellet, samt at jeg lånte det meste av radioutstyret av ham under oppholdet vårt. Så hva var vel mer naturlig enn å gjøre det samme for Andreas, Øystein og Trond!

De lånte Yaesu FT-1000MP MkV og Ten-Tec Omni VI Plus HF-transceivere, selvfølgelig fulle av filtre. Videre lånte de et par PA-trinn også: Drake L-4B og Drake L-7, samt kabler og diverse annet. Logføringen ble gjort på medbrakte laptops.

Den etterfølgende dagen var det tid for ytterligere antenneoppsett. Prinsippet ”der enkleste er ofte det beste” gjelder i høyeste grad for The QLF DX-team også når det gjelder antenner. Enkle selvlagde vertikaler er tingen når man er på tur. Jeg hadde en hel del 1m lange glassfiberstenger liggende. Dette var egentlig stenger til bruk i det svenske forsvaret for legging av felttelefonlinjer. Stengene kan skjøtes i hverandre til ønsket lengde er oppnådd. Det ble satt sammen en for kvartbølge vertikal på 40m og en for 30m, og utenpå ble selve antennetråden tråden tapet fast. 2 eleverte radialer ca 2m over bakken ble brukt på 40m antenna, og 3 eleverte radialer på 30m vertikalen. I mangel av flere glassfiberstenger fant vi noen 2x3” materialer på låven som kunne brukes for å lage en vertikal på 17m. Denne antennen kvalifiserte nok ikke akkurat til noen byggeskikkpris, men den fungerte perfekt på lufta!

Selv om The QLF DX-Team har en avslappet holding til antenneoppsett, aktivitetsnivå etc. når de er på sine ekspedisjoner, er de dønn seriøse på lufta. At de kan det de holder på var det ingen tvil om. Pile-up’en var til tider enorm! Jeg vet jo at EU-062 er ettertraktet, og jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg selv har ligget i den rette enden av en pile-up. Men mitt inntrykk var at dette overgikk forventningene til de tilreisende. Det kreves et godt øre til å plukke ut callsign, ikke minst på CW, og med en speed på rundt 40wpm var det utrolig hva som ble kjørt. Med kjempekondisjoner på 40m mot for eksempel Japan formelig kokte det på båndet. På seks døgn ble det til sammen kjørt snaut 11.000 (elleve tusen) QSO’er og langt over 100 DXCC-land!! Og det fra mitt QTH….. Jeg er imponert!

Det var veldig moro og ikke minst inspirerende å registrere CW-ferdighetene til disse karene. Jeg har langt igjen for å komme opp på det nivået.

Men det er ingen grunn til å bli mismodig av den grunn. De viste på en flott måte gleden ved hobbyen vår. Ikke bare være opptatt av å kjøre radio, bruke enkle hjemmelagde trådantenner og i det hele tatt ta det som det kommer. Herlig avslappet og tilbakelent holding i rammene rundt det å legge ut på tur, men seriøse på lufta. Flott balanse det der. Det bør kunne inspirere noen og enhver av oss - enten alene, sammen med venner eller i grupperegi – til å gjøre noen utflukter med radioen i sekken eller i bilen. Og best av alt: Vi må ikke spytte i mye penger eller reise langt av gårde for å ha det artig. Dessuten: Kjører man CW i den hastigheten man enn måtte beherske blir man stadig bedre jo mer vi holder på. Øving gjør mester gjelder her også!

Har du lyst til å oppleve ei øy på Nordlandskysten og virkelig finne roen i et bilfritt samfunn, må du bare ta kontakt med undertegnede. Det gamle ”Mariegodset” i Helligvær som vi forvalter, er mulig å leie for kortere og lengre opphold. Info-folder kan mailes over på forespørsel, eller sendes i posten.

Du lurer kanskje på hva Q-kode betegnelsen QLF står for. QLF betyr: ”Do you transmit with your left foot?” The QLF DX-Team LA6Q gjorde absolutt ikke det, derimot var som sagt rammene rundt ganske så tilbakelent og avslappet. Og ikke minst gleden ved ekspedisjonen på topp! Det var moro og inspirerende å ha LA6Q på besøk. Velkommen tilbake, og velkommen til andre!