JW 2006 Story by LA8AJA
 

Rett etter JW turen til Trond i januar, ble det snakk om en ny tur opp. Det var ikke mange dagene før tidspunktet igjen ble spikra. Det måtte bli i slutten av februar. Hovedgrunnen til dette var rett og slett for at aktiveringa ikke skulle kollidere med 3Y0X. I tillegg har også lyset kommet tilbake på denne tiden av året,noe som skaper et meget magisk lys når solen står like over horisonten. Teamet denne gangen ble da LA8AJA, LA9DFA og LA9VDA. Alle erfarne operatører som i tillegg har vært på Svalbard før.

LA9DFA tok et tidligere fly, og var oppe midt på dagen på torsdag. Turen oppover begynte dårlig for vår del (LA8AJA og LA9VDA). Forsinkelsen begynte allerede på Gardermoen. Flyet til Tromsø ble halvannen time forsinket. Idet vi kom til Tromsø,
var det bare å belage seg på enda mer venting. Ny avreisetid var satt til 0220, noe som for oss betydde tre og en halv times
venting. Like over klokka fem om morgenen, ankom vi radiohytta. Trøtte og slitne som vi var, kom vi oss raskt i seng. Litt utpå dagen var det full aktivitet. Medbrakte radioer ble kobla til, og vi var i gang. Pile-upene var til tider store, og vi fikk kjørt en
del hundre kontakter. Som alltid når det gjelder Svalbard, så kan man aldri forutsi forholdene her oppe. Kondisjonene kom og gikk.

I en dødperiode, hengte vi opp en 60M dipol fra masta. Denne ble slopende ut fra masta i retning nord-amerika.
Vi hadde store planer om å aktivere 60M for første gang fra Svalbard. Kort tid etter, ble LA6YEA kjørt fra gruppestasjonen til LA3L. Signalene var ikke topp, men vår første kontakt var gjennomført. Senere på kvelden gjorde vi ett nytt forsøk. Da ble førstegangskontakter med G, GM, GI og TF logget. Vi ble også rapportert på clusteret fra IT9, DL, VE og W. Dessverre ble ingen flere kontakter gjennomført. Noe av grunnen til dette, kan ha vært den lokale støyen. Til tider var denne meget sterk, noe som gjorde at stasjoner i den andre enden måtte ha et bra signal for å kunne høres.

Vi fortsatte aktivitetene på HF. RTTY ble aktivert. Dette viste seg å være meget populært og genererte store pileuper. Lørdags morgen viste det seg at FT1000 hadde mista mottageren. Denne var helt død, og dessverre ikke mye til nytte lenger. Et stort problem når det gjelder Svalbard, er jord. De som har vært her, vet hva vi snakker om. Permafrosten gjør at det er 300m ned til jord. Dette kan skape store problemer. I tillegg henger antennene svært nærme hverandre, noe som til tider gjør det veldig vanskelig å ha flere stasjoner på lufta samtidig. Her anbefales det på det sterkeste å bruke båndpassfiltere og eventuelle innebygde antennetunere for å skåne inngangen og minimere innslagsproblematikk. Dessverre var ikke dette enden på visa. I vår iver etter å kjøre 60M greide vi å drepe nok en mottager. Denne gangen var det en IC756 som fikk gjennomgå. Nå ble gode råd dyre. Den eneste gjenlevende medbragte radioen, ble da en K2. Vi prøvde de tre andre riggene til JW5E med vekslende
hell. De var rett og slett ikke immune mot storsignaler og filterne var ikke gode. Vi endte opp med å kjøre IC735 som radio nummer to. Det viste seg at denne ikke gikk på 60M. Vi tok en tlf til Permo og løsningen var i boks. En liten modifikasjon gjorde at vi igjen var qrv på 60M.

Tirsdag tok Mathias oss med på en rundtur hvor vi fikk tatt en rekke flotte bilder. Et av de meget praktfulle synene, var når Mathias tok oss med bort til Bjørndalen. Der stakk sola såvidt rundt fjellet og skapte et magisk lys. Bildene ser dere under pictures.

På kvelden gjorde vi oss klar til nok et forsøk på 60M. 20 minutter over midnatt var første stasjon fra USA i boks. Etter mye kalling, fikk vi tilslutt 9 qsoer med USA. Totalt kjørte vi 25 qsoer på 60M.

Kondisjonene var ikke så verst den siste natta. Jeg satt til kl 0400 og kjørte for det meste USA på 40M. LA9DFA og LA9VDA kjørte noen qsoer på morgenen før utstyret ble pakka sammen. Sluttresultat ble ca 4500 qsoer tilsammen.

Mathias kjørte oss til flyplassen hvor vi deretter kom oss hjem uten nevneverdige forsinkelser. Svalbardeventyret var slutt for denne gang.